9 tips για να πραγματοποιήσετε τους fitness στόχους σας




Ο καθηγητής φυσικής αγωγής και personal trainer Θωμάς Ζάτας μοιράζεται μαζί μας τις επαγγελματικές του συμβουλές για το πώς θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης και πώς θα το τηρήσουμε στη διάρκεια της χρονιάς. Τι μας λέει, λοιπόν;

"Μπορεί ο χρόνος μας να είναι περιορισμένος αλλά αυτό συμβαίνει στους περισσότερους. Ακόμα και 20-30 λεπτά προπόνησης κάνουν διαφορά σε σχέση με το να μην κάνει κανείς καθόλου! Όπως κι αν είναι οι συνθήκες, οι προσωπικές μας και οι γύρω μας, πάντα υπάρχουν επιλογές όταν μιλάμε για την υγεία και την ευεξία μας. Γι' αυτό απλά βάλτε στόχο για το 2022 να κάνετε έστω κάποιες ημέρες της εβδομάδας κάτι για εσάς: Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα online με τον αγαπημένο σας trainer, ασκήσεις αναπνοής ή γιόγκα μόλις επιστρέψετε από τη δουλειά, ένα γρήγορο πρόγραμμα 20-30 λεπτών από την προπόνηση που σας ενεργοποιεί, ένα πρόγραμμα κινητικότητας και διατάσεων. Οι λύσεις είναι πάντα περισσότερες από τις δικαιολογίες", σχολιάζει ο Θωμάς Ζάτας.
Πώς θα κατακτήσετε τους fitness στόχους σας το 2022

Προσδιορίστε τους στόχους σας
Είναι αποδεδειγμένο ότι αν θέτουμε και καταγράφουμε τους στόχους μας, είναι πολύ πιο πιθανό να τους επιτύχουμε. Επίσης μας βοηθάει να έχουμε ένα πιο έντονο κίνητρο και να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. Ποιοι όμως στόχοι θα μας βοηθήσουν σε αυτό; Θα πρέπει να είναι:
Συγκεκριμένοι
Μετρήσιμοι
Με συγκεκριμένο χρονικό όριο
Να είναι πραγματικά δικοί μας στόχοι
Να έχουν καταγραφεί

Βάλτε σε εφαρμογή το πλάνο σας
Αφού καταγράψετε τους στόχους σας, θα πρέπει μετά να θέσετε σε εφαρμογή ένα πλάνο υλοποίησης τους. Εφόσον είναι fitness στόχοι, ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο για να προχωρήσετε. Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσετε τις προπονήσεις σας με ασφάλεια ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και βέβαια για να αρχίσετε να βλέπετε σύντομα αποτέλεσμα.
Προγραμματίστε την προπόνησή σας
Μαζί με τα υπόλοιπα που σημειώνετε στην ατζέντα σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και την προπόνησή σας. Φυσικά το πρόγραμμα σας μπορεί να αλλάξει, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να βλέπετε την προπόνηση σας στο εβδομαδιαίο πλάνο σας.
Βρείτε παρέα
Όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται έναν κοινό στόχο, διατροφής, προπόνησης ή ευεξίας είναι πολύ πιο εύκολο να τον κατακτήσουν. Σκεφτείτε απλά ότι κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες, όποτε μια καλή παρέα μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα που έχετε βάλει στο πλάνο σας.
Μην αμελείτε τον ύπνο σας
Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται πλέον αναφορικά με τον ύπνο και κατά ποσό βελτιώνει την απόδοσή μας. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε μέρα τουλάχιστον. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην απόδοση σας σε ότι έχει να κάνει με την γυμναστική, αλλά και στην απόδοση σας σε όλα όσα έχετε να φέρετε εις πέρας μέσα στην μέρα.
Πίνετε πολύ νερό
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για όλες τις λειτουργίες του. Πίνοντας αρκετό νερό μέσα στη μέρα όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας και να διώξει τις τοξίνες, αλλά και να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές.
Αλλάξτε κάποιες καθημερινές συνήθειες
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι για να δείτε αλλαγές στο σώμα και στη διάθεσή σας θα πρέπει να αλλάξετε κάποιες καθημερινές συνήθειες. Μπορεί να τις θεωρείτε αμελητέες αλλά μόνο έτσι δεν είναι. Για παράδειγμα, προτιμήστε να περπατήσετε μια διαδρομή αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο. Προτιμήστε να βγείτε για λίγο περπάτημα αντί να περάσετε το απόγευμα μπροστά στην τηλεόραση. Βρείτε ένα χόμπυ που και θα το απολαμβάνετε αλλά και θα σας κρατάει πιο ενεργό από τον καναπέ του σπιτιού σας. Φάτε ένα φρούτο αντί για ένα σνακ κάτι που ξέρετε ότι δεν σας βοηθάει στον στόχο σας. Αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που φέρνουν την μεγάλη αλλαγή.
Μην παραλείπετε το πρωινό
Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, επομένως η παράλειψή του δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Το σώμα μας πρέπει να τροφοδοτηθεί με καύσιμο και να προετοιμαστεί για την υπόλοιπη μέρα, επομένως αντί να παραλείπουμε το πρωινό, αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα πιο θρεπτικά γεύματα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός καλού πρωινού μας κρατά μακριά από τα ανθυγιεινά σνακ για την υπόλοιπη ημέρα.
Κρατήστε τη θετική σκέψη
Σίγουρα δεν θα κυλάει κάθε μέρα όπως την έχετε φανταστεί. Παίζει σημαντικό ρόλο να παραμείνετε με θετική αντίληψη, με θετική διάθεση, για να μπορέσετε να προσπεράσετε όλες τις αναποδιές που θα βρεθούν στον δρόμο σας. Αν μου επιτρέπετε να σας δώσω μια συμβουλή, αυτή θα ήταν να μην τα παρατήσετε και στο τέλος ο επιμένων νικά.

Πηγή: Capital.gr